Közeledik a karácsony. Lassan beindulnak a kutya-gyárosok. Sorra jelennek meg a hirdetések melyek ár alatt, olcsón kínálnak Border Colliekat vagy annak látszó kiskutyákat. Mivel egyedi azonosítóval, törzskönyvvel nem rendelkeznek, ez nem derül ki, illetve nem is bizonyítható.

 

Néhány hete volt szerencsém hallani egy történetet, mely szerint a család egy felszámolt palotapincsi kennelből jelképes áron hozott el kiskutyát, mindenféle papír, nem hogy törzskönyv, de oltási könyv nélkül. A kiskutya „persze” parvós volt. Megérte, ha a gyerekeknek szánt kedvenc elpusztul egy megelőzhető betegségben pusztán azért, mert mi olcsón akartuk megúszni? Szerintem nem érte meg…

Ha oltási könyv van, mely lehetőleg nem hamisított, akkor érdemes odafigyelni arra, hogy leendő kiskutyánk szülei rendelkezzenek a megfelelő szűrésekkel. A legáltalánosabb a csípő épségét vizsgáló DP szűrés. De vannak még a szemet (CEA), vállakat és egyéb betegségekere való hajlandóságot, mint a TNS hordozóságot vizsgáló genetikai szűrések is. A TNS például olyan örökletes betegség, mely során a csontvelő bár termel fehérvérsejteket, nem képes a véráramba bocsátani azokat. Ilyenkor kölykök immunrendszere csak részben funkcionál és idővel egy fertőzésben elpusztul az állat, kezelni nem lehet, ahogy a CEA-t sem. Az egyetlen „megelőzési mód” az állatok szelekciója. Ezek alapján szerintem érdemes kellően odafigyelni.

A törzskönyv igazolja a kutya származását és tartalmazza az őseinek adatait 4 generációig visszamenőleg. A törzskönyv nélküli kölyköt megfosztjuk a terelő versenyeken való indulástól és az agilityben is szükséges egy bizonyos szint után a törzskönyv (a tendencia szerint egyre több helyen kérik a törzskönyvet, illetve kérni fogják). Sok szaporító azzal magyarázza a törzskönyv hiányát, hogy drága. Nos ez nem teljesen igaz, pusztán egy 4-5ezer forintos dologról van szó. Én nem akarnék olyan embertől kutyát, aki még ezt sem képes kifizetni valamint nem veszi figyelembe azt, hogy felelőssége van az általa „tenyésztett” fajta jövőjével kapcsolatban.

 Mikor én az első kutyámat, Dorit vettem 14éves voltam és bár állandó keresetem nem volt minden pénzem félretettem, hogy meg tudjam magamnak venni a megfelelő kiskutyát. Ugyan eltelt 6év, a helyzet nem sokat változott, most is pontosan ezt teszem, gyűjtök a következő kiskutyámra és hiszek abban, hogy meg fogja érni. Szerintem jó dolog keresgélni, nézelődni, látni a leendő kutyám szüleit és rokonait, beszélni tenyésztőkkel majd ezek után dönteni. Eszembe se jutott törzskönyv nélkül Border Collie-t venni.

 A kutya nem egy tárgy, hogy rábökve az első expresszes hirdetésre megvegyük, majd berakjuk a fa alá. Érdemes megjegyezni, hogy ezzel talán olyan embereket támogatunk, akik minden, vagy minden 2. tüzelésnél befedeztetik a szukájuk és igyekeznek a lehető legnagyobb profittal kivitelezni a dolgot. Ők nem igazi tenyésztők, hanem szaporítók.

Sok hasznos infó, itt.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://universeofborder.blog.hu/api/trackback/id/tr211550773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása