Ma puffogunk.

2008.11.04. 18:10

Szandra csak pislog.IDE katt. Mi van itt...

Egy rakás ízléstelen gif és smile, igen az is, de most nem ez a lényeg. Az oldal tulajdonosa vígan reklámozza a és gyártja a törzskönyv nélküli Border Colliekat, tucatszám. Karácsonyra, szülinapra, húsvétra, névnapra, mikor kelendő. Milyen romantikus, és mennyire nem felelősségteljes.

 „Karácsonykor elvihető kiskutyák előjegyezhetők”. Már látom is a kölyköt színes papírdobozba dugva, masnival a nyakában csücsülve a fa alatt. Nincs is ideálisabb egy kölyök számára, mint becsöppeni az ünnepi forgatagba. Mire lekerülnek a díszek az érdeklődést is elvesztik iránta… „mehet a levesbe”.

A szuka kutya félévente szül, a kicsik regisztrációba vétele nem történik meg. Kielégíti azoknak az idióta embereknek az igényét, akik gyorsan és olcsón akarnak kutyához jutni. Pontosan az ilyen embereket támogatod, mikor nem vagy elég körültekintő és megveszed az első „piaci” árustól leendő fajtatiszta kiskutyád. Biztos egy olyan embernek akarod odaadni a pénzed, aki minden lehetséges alkalommal befedezteti a meglévő szukáit és kihasználja azokat? Vajon mi lesz velük, ha már nem lesznek képesek több utódot világra hozni? Vajon egy kutyának (Border Collienak) kielégítő élet ez? Én úgy tudtam a kutya nem haszonállat.

Ahhoz, hogy tiszta legyen a lelkiismereted a következőképp kell eljárnod. TÁJÉKOZÓDJ!

Fontos, hogy megfelelő tenyésztőt válassz, kérdezz utána, vedd fel vele a kapcsolatot, kérdezd ki. Menj el versenyekre, kiállításokra! Nagyon fontos, hogy kiválaszd a neked tetsző szülőt, vagy szülőpárt. Fontos, hogy rendelkezzenek a megfelelő szűrésekkel. Így egészen kicsire csökken az esélye, hogy a leendő kutyád örökletes betegségben szenvedjen. A legtöbb esetben a szülőkön kívül láthatod a kennelből eddig kikerült kutyákat is. Ne felejtsd el, hogy  10-15 évre választasz.

Drágállod? Lehet többszörös árát fizeted ki így egy kiskutyának, de biztos lehetsz benne, hogy a tenyésztő is többszörösét költi az alomra és az anyára valamint mindent megtesz azért, hogy egészségesek és kiegyensúlyozottak legyenek a kölykök.

 

Ideje lenne felnőni végre. A törzskönyv nélküli, százszámra születő kiskutyák a menhelyek helyzetét is ellehetetlenítik.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://universeofborder.blog.hu/api/trackback/id/tr15749734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kálmán Csaba 2008.11.15. 10:29:36

Pislogom én is írását olvasva. Dr. Kálmán Csaba vagyok, háziorvos. Imádom az állatokat, 16 évig volt hű társa családomnak egy gyönyörű skót juhász. Törzskönyve nem volt, mégis mindent megadtunk neki, a családunk tagja volt. Miután elveszítettük, alapos utánajárás és tájékozódás után találtunk rá a Border Collira és Mónus Tamás honlapjára. Nem egy Border Collie tenyésztőt meglátogattunk és bizony a mestertenyészetekben pislogtunk a legjobban. Amilyen körülményeket találtunk, az a borzasztó. Mónus Tamásnak mindössze két kutyája van, akik csodálatos környezetben élnek, nem úgy, mint némely tenyésztőnél, ketrecekbe zárva, sok esetben 10-nél is több kutya. Neki a kettőből csak egy az anyakutya, így nincsenek szukái. Kikérem magamnak, hogy leidiótázzanak, pedig tavaly mi is karácsony ünnepére vettük legkisebb lányomnak a kutyust.
Mint ahogy az embert sem a ruha, úgy a kutyát sem a törzskönyv teszi azzá, ami, hanem az, amit kap tőlünk, emberektől.
Nem beszélve arról, hogy hosszas beszélgetés után minden tenyésztő odaadta volna nekünk törzskönyv nélkül is a kutyáit, ezt nevezik képmutatásnak! A Montam kennelt, bár nagyon sokan, sokféleképpen igyekeznek támadni, lejáratni, én és családom meggyőződtünk róla, hogy az egyik legigényesebb és legtiszteletreméltóbb a kutyatartása.

Volla 2008.11.16. 08:32:55

Nem érti. Talán nem azonosak az elképzeléseink A TENYÉSZTŐRŐL. Épp az, amit ír az legszörnyűbb. Egy anya kutya? Mennyi idős is? És hány alom van mögötte..? Számoljon... Ettől a pillanattól kezdve ez nem élet egyetlen kutyának és egyetlen Border Collie-nak se. Nem csak az övének, hisz nem konkrétan róla szól az írás. Csak egy a sokból.

Karácsonyra? Nahát micsoda szerencse. Biztos augusztushúszra is lehet nála kiskutyát venni. És képzelje, idén is lesz karácsonyi alom. A Border Collie éppen nem az a fajta, aki bárkinek való, adható és megfelelő számára ajándéknak lenni.

És végül.. a törzskönyv nem pusztán egy papír, amivel lehet villogni. Így a hasonlat hibás. A törzskönyvön sok-sok tenyésztő sok éves munkája látszik. Attól kezdve, hogy egy kutyának ilyen nincs, keverékként kell tekintenünk rá, hiszen nem ismerjük a származást, nem ismerjük a hátterét, hogy mit örökítene adott esetben. Ha ilyen kutyáknak mégis kölyke születne, azok ugyanebbe a státuszba kerülnének. Ez irtó nagy felelőtlenség. Hiszen a törzskönyv kiváltása pusztán 5e forint. Miből állna ezt megtenni legalább? Ha már létezik ez csodálatos fajta, miért nem lehet megóvni?
A helyzet az, hogy egyre többen akarnak maguknak Border Colliet, anélkül, hogy tisztában lennének azzal mennyi lehetőséget is tartogat és mennyi törődést igényel.( Ha már eredeti munkakörében nem is dolgozhat, mindenképp rendszeres munkára és feladatra van szüksége.) És ezt egyre többen ki is használják. Egy nap arra fogunk ébredni, hogy tele lesznek a menhelyek Borderekkel, akik teljességgel lenyomozhatatlanok.
süti beállítások módosítása